5 januari 2015 in Actueel

NVSA cursus: Lezing Bryan Stevenson, 3 februari 2015

In de serie: Leerzaam, goedkoop, lekker en gezellig een wel heel bijzondere NVSA-actualiteitencursus.

image003Lezing van Professor Bryan Stevenson

Bryan Stevenson (Milton (Delaware), 14 november 1959) is een Amerikaans mensenrechtenactivist en hoogleraar rechtsgeleerdheid.

bryan stevensonHij werd bekend om zijn strijd tegen vooroordelen in het rechtssysteem over arme mensen en kleurlingen en zet zich in om onrechtvaardige doodstraffen tegen te gaan, met name in het zuiden van de Verenigde Staten waar de erfenis van het racisme nog altijd merkbaar is. Stevenson groeide op het platteland van Alabama op, in een tijd dat de Jim Crow-wetten in het zuiden domineerden en rassenscheiding daar nog steeds mogelijk was. Geïnspireerd door zijn grootmoeder, een dochter van slaven die nooit naar de middelbare school waren geweest, besloot hij door te studeren. Allereerst studeerde hij aan het Eastern College, tegenwoordig de Eastern-universiteit in Radnor Township, Pennsylvania. Hier slaagde hij magna cum laude voor zijn bachelorgraad. Hij vervolgde een tweevoudige studie aan de John F. Kennedy School of Government en de Harvard Law School die beide deel uitmaken van de Harvard-universiteit. Aan beide scholen slaagde hij in 1985, met respectievelijk een Master of Public Policy (M.P.P.) en een Juris Doctor (J.D.).

In 1995 richtte hij het Equal Justice Initiative (EJI) op in Montgomery, waarover hij zelf ook de leiding nam. Het EJI is een non-profitorganisatie dat juridische hulp biedt aan arme verdachten en veroordeelden van halszaken en hen vertegenwoordigt op alle momenten van een proces, het hoger beroep en na de uitspraak van het vonnis. Tot 2009 ondersteunde het EJI minstens 75 veroordeelde gevangenen en werkte hij mee aan de hervorming van het lokale rechtsgang op het gebied van strafrecht. Tot twee maal toe zette hij een zaak door tot aan het federale Hooggerechtshof. Sinds 1998 is hij daarnaast hoogleraar aan de New York University School of Law voor klinisch recht (clinical law). Stevenson werd meermaals onderscheiden met een eredoctoraat en ontving een groot aantal onderscheidingen, waaronder de Wisdom Award for Public Service van de American Bar Association, de National Medal of Liberty van de American Civil Liberties Union (1991), de Genius Award van het MacArthur Fellowship-programma, de Reebok Human Rights Award (1989), de Olof Palme-prijs (2000), de Four Freedoms Award in de categorie vrijwaring van vrees (2011) en een groot aantal andere prijzen.

Wij zijn dan ook trots en zeer verheugd dat wij Bryan Stevenson bereid hebben gevonden om speciaal voor onze vereniging over te komen vanuit New York. Wij gaven hem met overtuiging de vrije hand om ons deze avond te onderrichten en onderhouden.

Deze zevende cursus van ons nieuwe opleidingsinstituut zal plaatsvinden op 3 februari 2015 in motel Breukelen. Wij hopen weer op een spetterende opkomst. 

Voor de prijs hoeft u het uiteraard nooit te laten (€195,= inclusief diner en borrel). De cursus is goed voor 3 juridische punten.

Wij kijken uit naar uw komst.

Programma 3 februari 2015

17.00 – 18.30 uur Lezing deel 1
18.30 – 19.30 uur Walking dinner
19.30 – 21.00 uur Lezing deel 2
21.00 uur Borrel

Locatie

Van der Valk Breukelen (goed bereikbaar per auto en trein, makkelijk parkeren).

Inschrijven

Alleen leden van de NVSA en de NVJSA kunnen inschrijven voor deze cursus. Klik op link om u in te schrijven. www.nvsa.nl/inschrijven

Het bestuur van de NVSA is van mening dat de leden van de NVSA het gros van de verplichte jaarlijkse opleidingspuntenop een kwalitatief hoog en praktisch toepasbaar niveau tegen kostprijs moeten kunnen behalen.Om die reden is recent is het NVSA Opleidingsinstituut opgericht (de afdeling opleiding van de NVSA). HetBestuur van de NSVA lijkt het daarnaast een goed idee om het onderwijs in een vorm te gieten waarmee decohesie binnen de vereniging en de informele kennisoverdracht gestimuleerd worden. Daarom is besloten om per ingang van 2013 toonaangevende docenten uit te nodigen een cursus te geven over actualiteiten in wetgeving en rechtspraak. Halverwege de cursus wordt een lopend diner geserveerd en na afloop een borrel. De eerste cursussen over geheimhoudersproblematiek en de ZSM-afdoening waren een groot succes.