25 januari 2013 in Actueel

Gezocht: (ex)-daders en slachtoffers.SPLIT SECOND De seconde die een leven veranderde…

In de ooit succesvolle reeks Twaalf Steden Dertien Ongelukken werden verkeersongelukken gereconstrueerd, met als doel de kijker inzicht te geven in de oorzaken ervan. IDTV Docs & Drama, producent van documentaires en dramaseries, werkt op dit moment aan een televisieserie waarin gevallen van (zinloos) geweld worden gereconstrueerd. Dit wordt gedaan door middel van acteurs die het misdrijf en de oorzaak ervan zullen naspelen. Daarnaast zal de serie een documentair gedeelte bevatten waarin de dader en het slachtoffer (of een nabestaande ervan) zelf het verhaal van deze ingrijpende gebeurtenis door middel van een interview vertelt en ons uitlegt welk gevolgen dit delict tot gevolg heeft gehad. Deze getuigenissen worden geïllustreerd met de reconstructies van de acteurs, die de ‘seconde die een leven veranderde’ – Split Second – in beeld brengen.

In de serie onderzoeken we hoe een dader tot een delict is gekomen om op deze manier inzicht te krijgen in hoe geweld ontstaat. Daders kunnen gevoelens van spijt en schaamte hebben. Vragen zich wel eens af hoe het met het slachtoffer gaat, of willen vertellen hoe ze tot het delict zijn gekomen.

Ook in de serie willen we het waarom onderzoeken. Om die reden zullen wij ook de dader interviewen en vragen hoe deze persoon tot zijn daad is gekomen. Op deze manier proberen we inzicht te krijgen hoe geweld ontstaat. Indien mogelijk zullen we in beeld brengen hoe dader en slachtoffer bij elkaar komen om over het misdrijf en de gevolgen daarvan te praten. Dit zal onder begeleiding van Slachtoffer in Beeld gebeuren als daar behoefte aan is.

De opnames duren een tweetal dagdelen in de maand februari of maart. De serie is vanaf donderdag 14 maart 2013 te zien op RTL 5.

Wij zijn op zoek naar (ex-) daders en slachtoffers die hun verhaal willen vertellen. Wij zijn ons er van bewust dat dit een heftig proces is en dat zullen we uiteraard ook met alle zorg en liefde begeleiden.

Voor vragen kunt u altijd bellen.
Alvast heel hartelijk dank.

Met vriendelijke groeten,

Morien Stigter 
Eindredacteur Split Second

IDTV Docs & Drama
020 — 314 3161 

morien.stigter@idtv.nl