12 mei 2015 in Actueel

Discussie over visitatie

Beste strafrechtcollegae,

De discussie over visitaties speelt in vreemdelingenbewaring ook, en op het gevaar af dat ik zaken ga vertellen die jullie allemaal al weten denk ik dat een frisse kijk van buiten het strafrecht misschien argumenten opleveren die ook voor strafrechtadvocaten bruikbaar zijn.

Allereerst is het goed op te merken dat alle detentiecentra waar vreemdelingenbewaring plaatsvindt op dit moment zijn voorzien van de zogeheten ‘bodyscan’, een apparaat waarmee je zonder uitkleding en visitatie in het lichaam kan kijken. Ik ben geen fan van de bodyscan, maar dit middel lijkt mij wel onmiskenbaar minder belastend dan de visitatie.

De bodyscan is ingevoerd in de detentiecentra n.a.v. een uit de hand gelopen visitatie in PI Soesterberg. Een vrouw met een verkrachtingsverleden die terugkeerde vanuit aanmeldcentrum Schiphol weigerde zich te laten visiteren, waarna dit gedwongen gebeurde door twee mannelijke en twee vrouwelijke bewakers. De EO heeft hier in 2013 aandacht aan besteed in het programma ‘Dit is de dag’ van 19 juni. Naar aanleiding daarvan zijn kamervragen gesteld en is vervolgens vergegaan tot invoering van de bodyscan (zie bijgaand attachment met de kamerbrief van voormalig staatssecretaris Fred Teeven).