30 oktober 2012 in Actueel

Cursus fouten in de strafrechtelijke bewijsvoering 4 december 2012

Op 4 december 2012 organiseert het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau in samenwerking met prof. Derksen de cursus fouten in de strafrechtelijke bewijsvoering. Prof. Derksen is hoogleraar wetenschapsfilosofie en publiceerde meerdere boeken, waaronder Lucia de B. Reconstructie van een gerechtelijke dwaling, het O.M. in de fout en de ware toedracht.

Inleiding cursus:
Hoe ontstaat een gerechtelijke dwaling? Wanneer treedt tunnelvisie op? Welke fouten worden structureel in moordzaken gemaakt?

Waarheidsvinding is een veel gehoorde term tijdens een opsporingsonderzoek. De hedendaagse strafrechtadvocaat gelooft er al niet meer in. Maar ontstaat tunnelvisie nu toevallig of is er sprake van structurele missers?

Tijdens de cursus fouten in de strafrechtelijke bewijsvoering analyseert prof. Derksen het optreden van het OM, de rechtelijke macht en de advocatuur aan de hand van bekende strafrechtelijke dwalingen.

Hij bespreekt met u de valkuilen van de alledaagse waarheidsvinding en de daarbij behorende fatale consequenties. Is scenario denken en het interdisciplinaire rapporteren een stap voorwaarts? En hoe komt u als strafrechtadvocaat tot een plausibel alternatief scenario?

Gedurende de cursus ontvangt u een overzicht van diverse strafrechtelijke manco´s. Deze manco´s  hebben er toe geleid dat bewijsmateriaal misleidend en onjuist werden gepresenteerd.  De inzichten die u vergaard bij deze cursus ondersteunen u bij het analyseren van forensisch bewijsmateriaal binnen de strafrechtelijke context.

Cursusdetails:
Locatie: Hotel van der Valk Breukelen
Aanvang en einde cursus: 13:30 uur — 18:00 uur
Aantal PO-punten: 4 punten
Kosten: €295 (excl. btw) voor NVSA-leden en €345 (excl. btw.) voor niet leden

Aanmelden:
Voor meer informatie of om u aan te melden klikt u op onderstaande link of stuurt u een email naar info@nfob.nl.

http://www.forensischonderzoeksbureau.nl/cursus/33/Fouten-in-de-strafrechtelijke-bewijsvoering.html

Met vriendelijke groet,
Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau

 

image001

in samenwerking met

image002