14 november 2013 in Actueel

22 november: Vierde editie van de Nacht van de Rechtsstaat

 

met o.a. Lodewijk Asscher, Michael Ignatieff, Geert Corstens, Ewald Engelen

 

Op vrijdag 22 november organiseren Felix Meritis en FORUM de vierde editie van de Nacht van de Rechtsstaat. In alle zalen van Felix Meritis leveren verschillende sprekers hun bijdrage aan het debat over de rechtsstaat, waaronder: Lodewijk Asscher, Michael Ignatieff (Canada), Geert Corstens, Marietje Schaake, Ewald Engelen, Barbara Oomen, Joost Taverne, Jelle Klaas, Janneke Gerards, Kustaw Bessems, Thijs Kleinpaste, Frits Bakker, Joshua Livestro, Hans Goslinga, Quirine Eijkman en Han Noten. De gespreksleiding is daarbij in handen is van Felix Rottenberg, Lucella Carasso, Naïma Azough en Andrew Makkinga.

In de aanloop naar diens 200-jarig jubileum in maart 2014 zal de Nederlandse Grondwet het overkoepelende thema zijn van de Nacht van de Rechtsstaat. In dat kader zullen uiteenlopende vragen aan de orde komen, zoals: wat is de juiste balans tussen privacy en veiligheid? Hoeveel ruimte is er binnen de Grondwet voor afwijkende opvattingen en leefstijlen? In hoeverre moeten illegalen over dezelfde (grond)rechten als Nederlandse burgers beschikken? Zou constitutionele toetsing een verkiesbaar alternatief zijn voor een gepolitiseerde Eerste Kamer? Is de groeiende Europese invloed op het nationale begrotingsbeleid een ongeoorloofde inbreuk op de Nederlandse Grondwet?

De Nacht zal om 20.00 worden geopend met de overhandiging van het essay De plaats van de Grondwet in politiek en samenleving (Ernst Hirsch Ballin) aan vicepremier Lodewijk Asscher.

Met vriendelijke groet,
Nana Jongerden

 

Tijdstip en Locatie:

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

20.00 — 01.00

 

Meer informatie:

– Voor meer informatie en kaarten bestellen zie de website van Felix Meritis, Facebook of Twitter #nvdr13 en @FelixMeritis


Nana Jongerden


Publicity
nana.jongerden@felix.meritis.nlKeizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
The Netherlands


t + 31 (0)20 62 62 321
f + 31 (0)20 62 49 368
www.felix.meritis.nlConnecting Cultures
Felix Meritis connects the world of culture, politics, intellectual debate and business in its House of the Citizen. Centrally situated in the Amsterdam World Heritage zone, Felix Meritis celebrates its 225th anniversary in 2013. Experience here one of the city’s best-kept secrets: the oldest surviving Observatory in the Netherlands, on top of the roof with a spectacular view over the city.