Cursus

Kijken en toch niet zien: waarnemen voor gevorderden aan de hand van de perfecte misdaad

Terug naar het overzicht

Kijken en toch niet zien, of iets zien en daar een verkeerde conclusie uit trekken. Hoe kan dat worden voorkomen? Twee sprekers die hun strategie uit de doeken doen, een forensisch arts en een fotodetective. Beiden bewegen zich op het grillige vlak tussen beschrijving en aanname. Leer van hen hoe te voorkomen dat foute aannames in het strafproces voor uw cliënt gevolgen hebben. 

Eerst de forensisch arts: Joris Stomp
Na elk overlijden in Nederland moet de behandelend arts van een overleden patiënt een verklaring ex art 7 lid 1 van de Wet op de lijkbezorging (WLB) invullen. Voorafgaand moet een uitwendige lijkschouw uitgevoerd worden. Is de behandelaar daarna niet overtuigd van een natuurlijk overlijden, dan moet onverwijld de forensisch arts geïnformeerd worden. Wat gebeurt daarna precies? Bestaan er perfecte moorden? Waar bestaat een postmortaal onderzoek eigenlijk uit en hoe zeker is het eigenlijk dat er geen onnatuurlijke overlijdens “gemist” worden? Het subtiele proces van zorgvuldig waarnemen, beschrijven en duiden van verschijnselen, feiten en omstandigheden besproken aan de hand van mogelijk perfecte moord scenario’s.

Dan de fotodetective: Hans Aarsman
Wat zien we als we een foto voor ons hebben?  Niet veel, meestal blijven we bij de eerste indruk hangen. Pak nu eens een loep erbij en zoom in op de details. Het voordeel van inzoomen is niet zozeer dat details groter in beeld komen. Het is meer dat je ingezoomd de oppervlakkige interpretatie van de eerste indruk kwijt bent. Is er iets dat de eerste indruk tegenspreekt? Iets dat een nieuw licht op de zaak werpt? Iets dat de verwachting tegenspreekt? 

Datum Donderdag 30 september 2021
Tijd    18:00 – 21:45 uur
Locatie  Van der Valk Breukelen (goed bereikbaar per auto en trein, makkelijk parkeren).
Punten  Aan de cursus zijn 3 PO punten toegekend.

Docenten
Joris Stomp (Amsterdam, 13 nov. 1955) ging na een carrière bij de toenmalige Rijkspolitie medicijnen studeren en is sinds 1994 verbonden aan de GGD Amsterdam als Forensisch Arts. Hij werkt op het grensvlak van politie, justitie en geneeskunde. Hij schouwde in zijn carrière honderden natuurlijke niet natuurlijke overlijdensgevallen. Hij verzorgde reeds meerdere malen inleidingen voor rechter, officieren en politiemensen in binnen- en buitenland. 

Hans Aarsman (Amsterdam, 27 dec. 1951), is een Nederlandse fotograaf en auteur. Hij is onder andere bekend van zijn wekelijkse rubriek in de Volkskrant waarin hij persfoto’s onder de loep neemt als een detective. Aarsman vindt het verhaal dat een foto heeft te vertellen belangrijker dan zijn esthetische kwaliteiten. Bij zijn onderzoek dient de werkwijze van Sherlock Holmes als voorbeeld. Jaarlijks doet hij in het theater verslag van zijn ontdekkingen.
In 2011 was hij een terugkerende gast in De Wereld Draait Door, waar hij op een originele manier persfoto’s analyseerde. 

Aanmelden
De aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld dus adviseren wij je om je zo spoedig mogelijk op te geven. Alleen leden van de NVSA kunnen zich inschrijven voor deze cursus. 
Voor de prijs hoef je het uiteraard ook dit keer niet te laten: €149,- incl. diner. Halverwege de cursus wordt er een buffet-diner aangeboden in het aangrenzende restaurant.

Toegang met geldige QR code
Tijdens de persconferentie is de verwachting uitgesproken dat de 1,5 meter maatregel vanaf 20 september komt te vervallen mits alle aanwezigen bij een bijeenkomst als deze, een geldige QR code kunnen tonen bij de ingang. Dit wil zeggen dat er bij de ingang van het hotel aan alle gasten om een geldige QR code en een geldig ID bewijs wordt gevraagd, waarmee je kunt aantonen dat je gevaccineerd, genezen, of negatief getest bent. Eenmaal binnen vervalt de 1,5 meter regel en tref je uitsluitend gasten met een geldige QR-code.

Testen Voor Toegang
Indien je nog niet voorzien zijn bent een QR code in de Corona check app, kun je een testafspraak maken via www.testenvoortoegang.org waarbij je de testlocatie op onze parkeerplaats kunt selecteren (Stationsweg 91, Breukelen).
Je kunt de afspraak voorafgaand aan de cursus inplannen en je krijgt binnen 15 minuten de uitslag/QR code welke bij de ingang van het hotel gescand kan worden.

 
Wij kijken uit naar je komst.