Cursus

Anders afdoen in strafzaken: Mediation en andere wegen naar herstel in het strafrecht / 2 juni 2025

Terug naar het overzicht

Mediation heeft in de Nederlandse strafrechtspleging in toenemende mate een eigen plek gekregen. Bij de verschillende relevante actoren die te maken krijgen met het strafrecht (het openbaar ministerie, de advocatuur, de rechtspraak, de reclassering, Slachtofferhulp Nederland, Halt en Perspectief  Herstelbemiddeling), zijn de afgelopen jaren een breed gedeelde behoefte én praktijk ontstaan mediation verdergaand te verkennen. Niet alleen bij strafzaken die dienen in eerste aanleg, maar ook in de fase van hoger beroep komt steeds meer aandacht voor mogelijkheden van mediation. 

 

Met deze cursus wordt beoogd gevorderde strafrechtadvocaten inzicht te bieden in de rollen en verantwoordelijkheden van betrokkenen bij een mediationtraject en hen te voorzien van tips & tricks om mediation toe te passen of te bevorderen. 

De cursus beoogt ook het ‘anders afdoen in strafzaken’ in een breder kader te plaatsen: wat kunnen vormen van buitengerechtelijke afdoening, zoals het gebruik van de transactie of de strafbeschikking, betrokkenen bij het streven naar herstel bieden en onder welke condities kunnen zij optimaal worden ingezet?  De cursus bestaat uit diverse blokken en er zal volop gelegenheid zijn tot interactie.

De cursus bestaat uit navolgende blokken A-D, maar er zal volop gelegenheid zijn tot interactie:

  • Blok A De praktijk van Mediation in Strafzaken (MiS): fase vooronderzoek, fase berechting eerste aanleg, fase hoger beroep, art. 12 Sv-procedures
  • Blok B Anders afdoen in strafzaken en herstelrecht: verdieping in context, definitie en aanvullend juridisch kader
  • Blok C Andere wegen naar herstel (bevorderen sepot en transactie)
  • Blok D dialoogtafels en plenaire afsluiting 

Over de docenten

Mr. Alrik de Haas is sinds 2006 strafrechtadvocaat en heeft in heel Nederland opgetreden in een grote diversiteit van straf- en ontnemingszaken. Hij heeft bijzondere kennis op het gebied van tbs en is als specialist lid van de Vereniging van TBS-advocaten.
Het belang van mildere waarden in het strafrecht draagt Alrik ook uit als voorzitter van de Stichting Mens en Strafrecht. Alrik is in Nederland van meet af aan betrokken geweest bij de ontwikkeling van het zogeheten herstelrecht, in het bijzonder mediation in strafzaken.
Hij is raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Den Haag en sinds 1 januari 2024 werkt Alrik zelfstandig als strafrechtadvocaat en (hoofd)docent voor diverse (internationale) onderwijsinstellingen. Alrik is vanaf het eerste uur volop actief met mediation in het strafrecht en hij wordt geregeld benaderd voor advies hierover en het verzorgen van lezingen.

 

Prof. mr. Theo de Roos werd na een docentschap in 1977 advocaat in Amsterdam. Van 1980 tot 1984 werkte hij als onderzoeker bij het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen aan de Universiteit Utrecht, en vanaf 1985 oefende hij de strafrechtelijke advocatuur uit in het kantoor Van Asperen De Roos en Pen te Amsterdam (nu: De Roos en Pen) tot 2010. In 1987 promoveerde hij aan die universiteit op het proefschrift Strafbaarstelling van economische delicten. Van 1990 tot 1997 was hij hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht in aan de Rijksuniversiteit Limburg (nu Universiteit Maastricht). Van 1997 tot 2005 vervulde hij die functie aan de Universiteit Leiden, en van 2005 tot zijn emeritaat in 2013 aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast was hij raadsheer-plaatsvervanger. Vanaf 2010 was hij raadsheer aan het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch en daarna plaatsvervanger tot 2018. Momenteel is hij bestuurslid van de stichting Restorative Justice Nederland en hij was tot voor kort voorzitter van de wetenschappelijke commissie van de NVVR (tot 2025).

Punten:               Aan de cursus zijn 3 PO punten toegekend.

Programma 
18:00 – 19:30 deel I
19:30 – 20:30 diner
20:30 – 22:00 deel II

Aanmelden 

De aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld dus adviseren we om je zo spoedig mogelijk op te geven voor deze cursus. Voor de prijs hoef je het uiteraard ook dit keer niet te laten: € 149,= incl. diner.  
Halverwege de cursus wordt er gedineerd in het aangrenzende restaurant. Hierover wordt enkele dagen voorafgaand aan de cursus nog een mail gestuurd. 
Alleen NVSA en NVJSA leden kunnen zich inschrijven voor deze cursus. 
NB: Graag bij opmerkingen vermelden indien je NVJSA lid bent.

Wij kijken uit naar je komst!

Het bestuur van de NVSA is van mening dat de leden van de NVSA en de NVJSA het gros van de verplichte jaarlijkse opleidingspunten op een kwalitatief hoog en praktisch toepasbaar niveau tegen kostprijs moeten kunnen behalen. Om die reden is het NVSA Opleidingsinstituut opgericht (de afdeling opleiding van de NVSA). Het Bestuur van de NSVA lijkt het daarnaast een goed idee om het onderwijs in een vorm te gieten waarmee de cohesie binnen de vereniging en de informele kennisoverdracht gestimuleerd worden. Daarom is besloten om per ingang van 2013 toonaangevende docenten uit te nodigen een cursus te geven over actualiteiten in wetgeving en rechtspraak.