15 mei 2020 in Actueel, Algemeen

Politiebureaus nog niet coronaproof: schending van recht op rechtsbijstand en risico voor gezondheid

In veel politiebureaus in Nederland is het voor de advocaten nog steeds niet mogelijk om ‘coronaproof’ met hun clienten te spreken. Spreekkamers zijn te klein om voldoende afstand te houden en er zijn vaak geen spatschermen geplaatst. In de verhoorruimtes hangt meestal alleen een spatscherm tussen de politie en de verdachte maar niet tussen de verdachte en diens advocaat, maar is de ruimte te beperkt om de advocaat op 1,5 m van de verdachte plaats te laten nemen. Het alternatief van telefonische bijstand voldoet niet omdat de intercomfunctie het voeren van een vertrouwelijk gesprek niet mogelijk maakt. Daarbij is consultatiebijstand met een onbekende piketcliënt eigenlijk niet mogelijk, omdat de cliënt en de advocaat elkaar nog niet kennen en dan de basis ontbreekt om goed te kunnen adviseren.

Door deze omstandigheden wordt de advocaat voor de keuze gesteld om of adequate rechtsbijstand te verlenen en daarbij de veiligheidsvoorschriften te doorbreken of om de gezondheid van de cliënt en de advocaat te laten prevaleren boven het recht op rechtsbijstand en weg te gaan. Voor die keuze moet de advocaat niet worden gesteld. De NVSA heeft daarom op 12 mei 2020 een brief aan de Hoofdcommissaris van de Nationale Politie gezonden waarin op al deze problemen wordt gewezen en wordt verzocht om op korte termijn zorg te dragen voor voldoende veiligheidsmaatregelen om ons werk met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften te kunnen doen. Die brief kan hier worden gelezen. 

In de media is de afgelopen dagen ook de nodige aandacht geweest voor dit probleem. Dat is hier terug te lezen en te luisteren:

Namens het bestuur van de NVSA,

Jeroen Soeteman
Voorzitter